wszystko trzyma się kupy... tylko dlaczego kopie mnie wyłącznie podczas włażenia i wyłażenia z samochodu? na swojej drodze dotykam różnych metalowych przedmiotów i kiszka, a tu ...cyk, cyk, cykcykcyk
Ładunki elektrostatyczne
Zwiń
X
-
Porter, coś kiedyś czytałem o różnicy potencjałów, czy jakoś tak. autko przy jeździe ładuje się poprzez tarcie o powietrze, a Ty ładujesz się poprzez tarcie o tapicerkę fotela . elektrostatyka, czy jakoś tak
i w momencie wysiadania robisz za uziemienie. ponoć czysta fizyka, tylko dlaczego to tak wkurza :szeroki_usmiech
a bardzo dużo zależy od ubrania - rano skóra - kopania nie ma, po pracy ortalion, i rękę chce urwać.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
huwe, myślę, że to jedyne sensowne wytłumaczenie. Coś tu jednak jest nie tak. Przecież nie kopie mnie tylko po jeździe, ale i z samego rana. W tym samym ubraniu wychodzę z domu, zamykam drzwi mieszkania, otwieram garaż i nic, otwieram auto i nie daj Boże dotknę drzwi i już piorun strzelił. Nic nie kopie tylko auto, a mam to samo na sobie. I nieważne czy jeżdziłem czy nie. Muszę jednak przyznać, że ubranie ma znaczenie. To na pewno. Dzieje się też tak, że po wyjściu z samochodu, jak nie rozładuję się na drzwiach auta to na pewno wkładając klucz do zamka garażu. Także moja konkluzja jest taka: praw fizyki się nie zmieni. Tylko dlaczego to właśnie moja Octavka musi je wciąż prezentować?..Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Porter, po prostu zamiast generowac piorun między palcem i przedmiotem rozładuj się przy pomocy czegoś metalowego. Ja w takich sytuacjach wykorzystuje klucz od domu, duza powierzchnia styku palców z kluczem niweluje niesympatyczne wrażenia z wyładowania.Hanz2k
1,8 T by MT
:admin: bo nie użyłem Szukaj
Komentarz
-
-
Hanz2k, ależ ja właśnie pisałem o tym, że prawie zawsze rozładuję się na czymś: kluczu, drzwiach... mam wrażenie, że nad kopaniem nie mam kontroli. i choć wszystkie te sugestie rozumiem, rozumiem prawa fizyki, zastanawia mnie to, bo wydaje mi się, że coś z tym autem jest nie tak. ale zostawmy to, nie ma co się męczyć. są ważniejsze problemy. dzięki!Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Elektryczność statyczna - syntetyczne takniny powodują takie kopanienormalka - zwłaszcza gdy jest suche powietrze -opływając samochód łafduje go dodatnio - ziemia naładowana jest ujemnie...jeśli stajemmy nożką na ziemi a potem dotykamy drzwi kopnie. Rada :
napierw "uziem się" dotykając drzw potem połóż noge na ziemi...napewno pomoże
Komentarz
-
Komentarz