Ładunki elektrostatyczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Porter
    Ambiente
    • 2006
    • 144

wszystko trzyma się kupy... tylko dlaczego kopie mnie wyłącznie podczas włażenia i wyłażenia z samochodu? na swojej drodze dotykam różnych metalowych przedmiotów i kiszka, a tu ...cyk, cyk, cykcykcyk
    Every man dies. Not every man really lives.
    1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• huwe
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 976

Porter, coś kiedyś czytałem o różnicy potencjałów, czy jakoś tak. autko przy jeździe ładuje się poprzez tarcie o powietrze, a Ty ładujesz się poprzez tarcie o tapicerkę fotela . elektrostatyka, czy jakoś tak
      i w momencie wysiadania robisz za uziemienie. ponoć czysta fizyka, tylko dlaczego to tak wkurza :szeroki_usmiech
      a bardzo dużo zależy od ubrania - rano skóra - kopania nie ma, po pracy ortalion, i rękę chce urwać.
      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• sławek_w
        Drive
        • 2007
        • 41

Nie kupujcie tego "paska antystatycznego" - miałem w poprzednim samochodzie, nic nie pomagał. Ale jak rozwiązać ten problem nie wiem, a kopie jak cholera - fakt to kwestia ubioru.

Komentarz

• Porter
          Ambiente
          • 2006
          • 144

huwe, myślę, że to jedyne sensowne wytłumaczenie. Coś tu jednak jest nie tak. Przecież nie kopie mnie tylko po jeździe, ale i z samego rana. W tym samym ubraniu wychodzę z domu, zamykam drzwi mieszkania, otwieram garaż i nic, otwieram auto i nie daj Boże dotknę drzwi i już piorun strzelił. Nic nie kopie tylko auto, a mam to samo na sobie. I nieważne czy jeżdziłem czy nie. Muszę jednak przyznać, że ubranie ma znaczenie. To na pewno. Dzieje się też tak, że po wyjściu z samochodu, jak nie rozładuję się na drzwiach auta to na pewno wkładając klucz do zamka garażu. Także moja konkluzja jest taka: praw fizyki się nie zmieni. Tylko dlaczego to właśnie moja Octavka musi je wciąż prezentować?..

Komentarz

• Hanz2k
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 522

Porter, po prostu zamiast generowac piorun między palcem i przedmiotem rozładuj się przy pomocy czegoś metalowego. Ja w takich sytuacjach wykorzystuje klucz od domu, duza powierzchnia styku palców z kluczem niweluje niesympatyczne wrażenia z wyładowania.
            Hanz2k
            1,8 T by MT
            :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Porter
              Ambiente
              • 2006
              • 144

Hanz2k, ależ ja właśnie pisałem o tym, że prawie zawsze rozładuję się na czymś: kluczu, drzwiach... mam wrażenie, że nad kopaniem nie mam kontroli. i choć wszystkie te sugestie rozumiem, rozumiem prawa fizyki, zastanawia mnie to, bo wydaje mi się, że coś z tym autem jest nie tak. ale zostawmy to, nie ma co się męczyć. są ważniejsze problemy. dzięki!

Komentarz

• Hanz2k
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 522

Pro forma sprawdź jeszcze jedną rzecz. O ile pamiętam minusem w samochodzi jest całe nadwozie. Może coś nie bangla na styku akumulator-nadwozie?
                Hanz2k
                1,8 T by MT
                :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• bikerserwis
                  Classic
                  • 2007
                  • 36

Elektryczność statyczna - syntetyczne takniny powodują takie kopanie normalka - zwłaszcza gdy jest suche powietrze -opływając samochód łafduje go dodatnio - ziemia naładowana jest ujemnie...jeśli stajemmy nożką na ziemi a potem dotykamy drzwi kopnie. Rada :
                  napierw "uziem się" dotykając drzw potem połóż noge na ziemi...napewno pomoże

Komentarz

• koja86
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 3178

bikerserwis, wykładasz w koledrzu?
                    Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Alberto
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 202

u mnie coś ostatnio przestało kopać

Komentarz

• koja86
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 3178

Alberto, pewnie żona płyn elektrostatyczny zaczęła Ci dolewać do prania
                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Alberto
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 202

Chyba tak

Komentarz

Pracuję...